Free work jako skvělý relax pro psa

Co je free work?

„Free work“ pochází z Velké Británie a stojí za ním Sarah Fisher, nebo respektive její pes Henry.

V podstatě jde o to, že psovi rozmístíme po místnosti, nebo části zahrady různé předměty, pachy, nebo věci a do nich, nebo mezi ně dáme různé pamlsky. Fantazii se meze nekladou, mělo by to být však bezpečné a ne příliš složité, aby si s tím pes uměl poradit.

Free work pro psy

Možnost volby

Hlavní myšlenka free worku je, že pes má na výběr. Proto používáme různé textury materiálů, na které pes může, ale nemusí šlapat, různá vyvýšená místa, kam pohodlně dosáhne (bez toho, aby musel zvedat přední packy), různé druhy pamlsků – tvrdé, měkké, žvýkací a něco na lízání (podložka s jogurtem, omáčkou, atp.) Důležité jsou také dvě misky s vodou, jedna na zemi, druhá na vyvýšeném místě, aby měl na výběr.

pamlsky pro free work

Můžete vidět vašeho psa jinak

Sledováním vašeho psa při free worku vám o něm může ledacos povědět – co má rád, čemu se vyhýbá, na jaký povrch nechce šlapat, u čeho si není jistý atp. Při free worku se pes také uklidní a uvolní tělo a můžete tak sledovat možné zdravotní neduhy, třeba jestli kulhá, nebo si ulevuje na nějakou nohu atp. Tohle většinou vidí lépe odborník, který se přímo zabývá pohybovým aparátem psa, dogfitness atp. Sledujte, jak se pes chová, jestli má uvolněný ocas a uši, kdy je nejistý, kdy se zastaví, nebo na co se podívá a obejde to.
Nezapomínejte na to, že pamlsky mění chování. Jestli vidíte, že je pro vašeho psa něco hodně nepříjemné, ale jde tam jen kvůli pamlskům, dejte mu čas. Pamlsky a věc dejte pryč a příští sezení zjednodušte.

Free work pro psy
Free work pro psy

Může pomoct zvýšit sebevědomí

Free work vašemu psovi může pomoct zvýšit sebevědomí, protože mu dává možnost volby a pes se může rozhodnout co chce a nechce, kam půjde jako první, co opustí a pak se k tomu vrátí. Do ničeho psa netlačíme, nic mu neukazujeme, když něco nesežere, nebo si něčeho nevšimne, vůbec to neřešíme. Vše je na psovi. Měla by to být forma relaxu, při které pes „vylívá svůj stresový kyblíček“. 

Buďte opora, ne vůdce

Pokud váš pes neví, co má dělat, vaše povzbuzení pomůže, ale je to jen podpora. Když se váš pes rozhodne sezení ukončit aniž by všechno vyžral, je to v pořádku. Věřte svému psovi, že víc co chce dělat. Prohlubuje to váš vztah a můžete tak na psa pohlížet jinou optikou.

Free work pro psy

Můžete postavit i uvnitř 

Obdoba této aktivity se dá postavit i v uzavřeném prostoru. Můžete se setkat s názvem sensory room, smyslový pokoj, relax room, nebo jakkoliv si kdo vymyslí. Princip je stejný. 

318137701_862375428229673_8012343983054702831_n

Obecná „pravidla“

Vždy stavte free work podle potřeb vašeho psa. Berte v potaz jeho věk, zdravotní omezení, povahu, priority atp. Pro Daisy, která je seniorka a hodně kulhá budu dávat věci spíše výš, aby neměla dlouho hlavu dole, u jiného psa to nemusí vadit, Ze začátku doporučuji držet se hesla méně je více. Sezení může trvat od 5-25 minut. Pes by měl mít přístup ke všem věcem z více stran. Na free work pes chodí vždy „nahý“ bez obojku, postroje, nebo jiných věcí. Dbejte na to, aby psa nic nerušilo a byl na free worku vždy sám (bez jiných psů). Ukončení můžete poznat tak, že pes se začíná víc zajímat o okolí, než o čmuchání a hledání, začne odcházet, nebo se na vás dívá. Může to však vypadat i jinak. Já, když mám pocit, že už pes chce skončit a třeba se zastaví a kouká na mě, tak se ho zeptám jestli už končí, nechám ho dojít ke mně, dám mu pamlsek a začnu uklízet.

Příklad postaveného free worku

Tohle sezení bylo pro Cairu, které jsou 3 roky a ráda čmuchá. Je soustředěná a dokáže hledat opravdu dlouho. Free work jsem postavila hlavně kvůli focení pro tento článek a bylo opravdu velké vedro. Udělala jsem sezení lehčí, protože vím, že by se byla schopná utavit. Záměrně jsem nezahrnula věci, které vyžadují delší čmuchání, jako třeba kobereček, nebo hlavolam. Obvykle jí do free worku zahrnuji i rozsypání pamlsků po zemi. To jsem dnes ale také vynechala, aby nehledala moc dlouho a neuvařila se.

Ukázka nejistoty

Na videu Caira "potkala" napachovanou mikinu kozla. Sledujte ocas, packu, strnutí, odvrácení se. Má možnost volby – prozkoumat, nechat na později, nebo se k tomu vůbec nepřiblížit. Později se šla s "kozlem" víc seznámit. 
I takové novinkové prvky můžete zařadit do free worku. Opět ale záleží na povaze psa. Pokud máte bígla, který ohluchne, když chytí stopu, nebude nejlepší dávat mu do free worku pach zvěře atp.