Jak vybrat lízací podložku?

Lízacích podložek je na trhu velké množství a většina lidí si vybírá buďto trošku náhodně nebo podle toho, co se líbí jim. U podložek je ale důležité sledovat několik aspektů, abyste vybrali tu správnou právě pro vašeho psa. Podložky mají totiž různé vlastnosti a "obtížnosti".

Sledujte svého psa

Každý pes je jiný, jinak trpělivý a každý se bude chovat trošku jinak v interakci s podložkou. Sami máme doma tři úplně rozdílné psy, proto je uvedu jako příklad:

  • Cliff (AST) je náruživec a nejraději by sežral žrádlo i s podložkou. Není moc trpělivý a proto potřebuje jednodušší vzor, ze kterého dostane vše rychle.
  • Daisy (kříženec) je jemná vytrvalkyně, ale bojí se, proto pro ní není dobré, když se podložka hýbe. Ideálně tedy podklad, který neklouže nebo Keeper.
  • Caiře (NO) to je tak nějak jedno a může mít všechno. U ní je dobré, když podložka neklouže, je v úrovni její hlavy nebo u ní může ležet – má totiž odoperované lokty. Jinak zvládne relaxovat i u složitějších vzorů dlouhou dobu.

Při výběru koukejte na vzor i hloubku

Lízací podložky se liší nejen vzorem, ale i její hloubkou a tvrdostí. Zpravidla platí, že čím hlubší vzor, tím složitější vylizování, hlavně pevnějších náplní. Je jasné, že byste chtěli koupit vždy tu nejkrásnější podložku (třeba ty od SodaPup jsou boží), ale ne vždy je to nejlepší řešení.

Pokud s lízacími podložkami začínáte a nejste si jistí, co váš pes zvládne (při jaké složitosti bude ještě relaxovat a kdy bude přecházet do frustrace), zvolte co nejjednodušší vzor a nejmenší hloubku – třeba LickiMat Buddy nebo Buddy Tuff.

Lízací podložky pro psy SodaPup

Kdy je vhodná přísavka?

Některé lízací podložky jsou vybavené jednou nebo více přísavkami. Ty oceníte zejména u vertikálních povrchů, na zemi jako protiskluz podle naší zkušenosti fungují málokdy. Pokud si váš pes moc neužívá pravidelnou sprchu nebo jinou kosmetiku, lízací podložka na stěně je opravdu skvělý pomocník. (Toto platí pro psy, kteří nechytají úplné psycho u těchto aktivit, ale spíš jsou jen nejistí). Pokud plánujete podložku naplnit něčím tekutým a nechcete mít okamžitě 3/4 obsahu na zemi, je dobré pořídit podložku se zvednutými boky, například LickiMat UFO je naprosto famózní. Navíc má přísavek rovnou 7, takže opravdu drží.

LickiMat UFO
LickiMat UFO
Amstaff vylizuje LickiMat UFO

Co do lízací podložky?

Tady se fantazii meze nekladou. Do podložky můžete dát téměř všechno, co váš pes může jíst. Pokud chcete, aby nad podložkou strávil trošku času, vhodná bude konzerva, paštika, omáčka, bílý jogurt nebo domácí arašídové máslo (pozor na ta kupovaná, mohou obsahovat Xylitol, který je pro psy velmi jedovatý). Čím tužší bude obsah, tím náročnější bude jeho vylízání. Pokud vyberete složitější vzor, doporučujeme začít s opravdu řídkou konzistencí (např. Yoggies omáčka), jinak budete možná vymývat hodně zbytků ze záhybů.

Vše můžete doplnit nějakým pevným pamlskem nebo jinou dobrotou, třeba sušeným masem, šproty nebo kuřecí nožkou. Ze svačinky můžete udělat i vcelku umělecké dílo. Mrkněte na náš Instagram pro inspiraci.

Patří lízání do enrichmentu?

Na to se názory různí. Musíme vycházet především z pohodlí psa. Pokud podložku využíváte k uklidnění psa při sprchování, pak to podle nás do enrichmentu patří. Na druhou stranu, jestli váš pes bude šílet z toho, že nemůže rychle „vyndat“ a sežrat obsah podložky, bude jí kousat, nebo do ní hrabat, pak bychom volili určitě jiný druh obohacení. Pes by rozhodně neměl být při lízání ve stresu.

Německý ovčák líže lízací podložku SodaPup

Kdy podložku využívat?

Třeba „jen tak“, když je chcete potěšit. Například když vaříte a pes na vás hází utrápené pohledy, jako by týden neviděl granuli. Podložku můžete používat libovolně, když chcete psovi přilepšit, nebo jí můžete zařadit do pravidelné rutiny. Neexistuje správný návod, je to čistě na vás.

U Cairy jsme podložku hodně využívali při rekonvalescenci, když musela být po operaci v kleci a nemohla nic dělat. Je hodně aktivní pes a podložka nám velmi pomohla v jejím zaměstnání hlavy a vybití energie.

Dá se určitě využít na cestách, když je pes dlouho v autě v kleci, nebo třeba na závodech.

Kdy podložku NEvyužívat?

Často se podložky doporučují jako zpomalovač při krmení. Zde hodně záleží na povaze vašich psů. Naši psi se například na krmení opravdu těší a když se opozdíme, dávají nám to jasně najevo. Pro ně by byla lízací podložka stres a asi by dlouho nevydržela. Sledujte svého psa a uvidíte, jestli je pro něj podložka jako zpomalení krmení vhodná. Někteří psi lízací podložku třeba z nějakého důvodu nedají vůbec a bude pro ně vhodnější plnící hračka, vše vychází z jeho povahy.

Vy znáte svého psa nejlépe!

Vy víte, co je pro vašeho psa nejlepší. Každý by proto měl zvolit pro svého psa takovou aktivitu, která pro něj bude zpříjemněním jeho času a ne stresem. Jestli to bude lízací podložka, jestli bude jednoduchá nebo složitá, nebo jestli zvolíte něco úplně jiného, je čistě na vaší zkušenosti a pozorování.

Nezapomeňte na to, že lízání by měl být opravdu relax a klidná činnost a každý pes opravdu "líže jinak" :) Pokud byste potřebovali s výběrem pomoci, napište nám, rádi vám poradíme.