Procházky za běhu – Jak připravit psa na výkon

Ke vztahu člověk-pes procházky rozhodně patří. A pokud se nad procházkou zamyslíme, můžeme si ji pomyslně rozdělit na několik typů. Ty dva hlavní směry se samy nabízí: aktivní a relaxační.

V následujícím článku se podíváme na ten aktivní typ. Ne každý máme spoustu času na všechny aktivity, a tak máme tendence spojovat různé věci dohromady. A co si budeme povídat, s procházkou toho jde spojit opravdu hodně. Jízda na kole, aport, plavání, atd. Všechny tyto aktivity jsou určitou fyzickou námahou, a proto je dobré předtím, než se do nich vrhneme po hlavě, zvážit několik faktorů.

Amstaff ve skoku

Mezi prvními jsou věk, váha, kondice, plemeno psa, terén nebo teplota. U brachycefalického plemene (tedy těch, co mají krátký čumák) si musíme dávat v létě pozor na přehřátí, stejné je to ale i u štěňat (u štěňat nedoporučuji řízený pohyb ať už např. běh u kola nebo aporty) nebo seniorů. Jestliže má váš pes nějaké to kilo navíc, je vhodnější začít s obyčejnými procházkami, než do toho zapojíte jakékoliv rychlejší aktivity, aby netrpěly klouby.

Pokud máme zdravého psa v plné síle, je aktivní procházka příjemným zpestřením. Nezapomínejme ale, že se jedná o fyzický výkon a je potřeba na to tělo psa připravit tzv. warm upem.

Nepodceňujte rozcvičku

Warm up neboli rozcvička se skládá z několika částí a my si je pro účely procházky rychle projdeme.

  1. Obecné zahřátí
  2. Dynamická část
  3. Specifická část
  4. Pauza
Belgický ovčák malinois

Obecné zahřátí

Úplně ideální na začátek procházky, kdy se pes má prostor vymočit/vykálet a pomalu nastartovat tělo i mozek. První by měla být chůze, která může přejít do lehkého klusu. Podle toho, co po psovi budete chtít (přímý směr nebo změny směru), můžete třeba chodit různě do stran a nechat psa, aby vás následoval. 

Dynamická část

V této části už chceme psovi zrychlit tep, prohřát svaly a “zapnout mozek”. Bude pes skákat? Zařaďte sedni-vstaň nebo lehni-vstaň. Bude pes měnit směr? Zařaďte otočky nebo slalom mezi nohama. Bude pes brzdit? Přetahujte se nebo zkuste rychleji poklona-vstaň. 

Specifická část

Namotivujte psa na to, co se bude dělat s pomůckami, které pak budete používat. Frisbee – pár krátkých hodů; puller – přetahování s pullerem, atd.

Pauza

Dejte psovi 5-10min na to, aby popadnul dech, ale zároveň nestihl “vychladnout”, a pak se směle vrhněte na zábavu, kterou jste si připravili. 

20170529-IMG_7971

 

Předcházíme zranění

Pokud budete chtít se psem běžet, tak nám dynamická a specifická část splyne v jedno. Cílem rozcvičky je zvýšit tělesnou teplotu, tím se psovi zrychlí tep i dech a lépe se mu tak distribuuje okysličená krev po těle. Šlachy a vazy jsou pružnější a svaly po sobě snadněji kloužou. Pes je také více v pozoru a lépe reaguje na nečekané situace (podklouznutí, nečekaná překážka). Pokud toto budete před každou fyzickou aktivitou dělat, a to i na procházce (protože pes nezná “jen tak běžet za míčkem”), nakoukáte si psa a případně poznáte, když něco bude jinak. Pes bude unavenější, bude se vyhýbat konkrétnímu pohybu, apod. Budete tak moci včas reagovat a samotnou aktivitu přizpůsobit současnému stavu psa či ji dokonce odpískat.

Rozcvička není zárukou toho, že se psovi nic nestane, nezabrání ani svalovým bolestem po výkonu. Riziko zranění ale rozhodně sníží.

Bearded kólie

Kontrola terénu

Dále, pokud se rozhodnete zařadit do procházky sprinty/skoky (udičkování, aporty, apod.), vždy si terén předtím projděte, zda tam není nějaký výmol, větší kámen, sklo nebo jiná nečekaná věc, o kterou by se pes mohl zranit. Ostatně průzkum terénu můžete zařadit do rozcvičky také! Na asfalt dejte dlaň a chvilku ji tam držte, abyste zkontrolovali, že není horký.

Cooldown

Po každém výkonu nechte psa vydýchat, to může trvat 10-20 min. Poznáte to tak, že začne klidněji dýchat. Teprve pak ho např. pusťte do vody se ochladit! Pít dávejte postupně, někteří psi mají tendenci se hodně nalokat vody, a pak z toho mohou i zvracet.

Závěr

Pes, stejně jako člověk, potřebuje před každým výkonem správnou rozcvičku, po každém výkonu zas správnou regeneraci. Je to stejné jako u sportovců. I u lidí se dříve na tyto aspekty nehledělo, což mělo za následek, že výkony byly horší a riziko zranění vyšší. Neznamená to samozřejmě, že si váš pes bez řádné rozcvičky automaticky utrhne nohu při prvním startu za míčkem, ale pokud můžete pár minutami prevence snížit riziko, proč to nedělat.

O autorce – Eliška Šuhaj

Eliška Šuhaj je certifikovanou lektorkou dogfitness (CPCFT) a mezinárodní mentorkou hersenwerku (dle nově vzniklé Hersenwerk Academy). Zabývá se Canine Enrichmentem a absolvovala kurz Enrichment Framework for Behavior Modification Master Class pod vedením autorek knihy Ten NEJ život pro vašeho psa a také prestižní výcvik Dynamic Dog pod Gemmou Hodson. V rámci svého zaměření absolvovala několik workshopů, webinářů a kurzů převážně pod anglickými lektory. Je jednou ze správkyň skupiny Pes a volnočasové aktivity a působí pod spolkem Airebull aktivity. Je majitelkou 3 bulteriérů.

 

Použitá literatura

  • HERITIER, Carmen a Sandra RUTZ. Praxisbuch Hundefitness: Grundlagen, zilgerichtetes Treining und individuelle Übungskomminationen. Nerdlen/Daun, Kynos Verlag, 2018. ISBN 978-3-95464-162-8.
  • Online kurz: Warm/Cool/Flex; Instruktor: Danielle Hall, CCFT;BBLC; https://www.bobbielyonscaninecampus.com
  • DAVIES, Lowri. Péče o psího sportovce: kompletní průvodce zdravím sportovních psů. Přeložil Jana DUŠKOVÁ. Praha: Plot, 2018. ISBN 978-80-7428-334-5.
  • MCINTYRE, Carolyn. Warm Up & Cool Down of the Canine Athlete: An Evidence-Based Approach to Improving Performance & Preventing Injuries [online]. -, 2017 [cit. 2019-11-25]. Dostupné z: www.mcrehabilitation.com/. Prezentace. McIntyre : Canine Rehabilitation.