Lízání psa jako relax i známka nemoci – znáte svého psa?

Lízání spadá do přirozených potřeb psa a dá se na něj dívat z různých úhlů pohledu. My si tu některé z nich přiblížíme.

Lízání jako relax

Lízání je pro psa přirozená stereotypní činnost, při které se vyplavují endorfiny tzv. hormony štěstí (způsobují dobrou náladu, tlumí bolest, atd.). U lízání pes nemusí moc přemýšlet, tedy jej zvládá i ve chvílích, kdy je fyzicky či psychicky unavený. Nebo po něm může "sáhnout" v napjatých situacích, aby sám sebe uklidnil, či naopak ve chvílích, kdy se nudí a není po ruce nic lepšího (toto se může zvrtnout ve zlozvyk).

Je to i jedna z prvních činností, kterou nabízíme psovi v klidovém režimu. Pes už nesmí být vyloženě bolestivý (po větších operacích je to třeba 3.-4. den) a také zpočátku nedoporučuji dávat “vrchovatou” podložku na nejsložitější úrovni. Spíše jen trošku, aby se pes zvládl soustředit a užíval si relax a uvolnění.

Pes_lize_lizaci_podlozku

Skrze olizování se stimulují chuťové buňky. Ne každý pes na chuť úplně dá. Pes má méně chuťových pohárků než my lidé, ale jsou psi, kteří si chutě užívají a rozlišují je. Pečlivě očichávají jednotlivé nabízené věci, a pak si vybírají, v jakém pořadí je ochutnají/sní nebo jestli vůbec. U lízací podložky dejte do různých částí různé věci a pozorujte, jak se k tomu váš pes postaví (na to je ideální např. tato podložka)

I u lízání se může objevit frustrace. Obzvlášť pokud zvolíte moc těžký vzor podložky, dáte do ní kousky, které nejdou pořádně vyndat, nebo je “toho moc”. Velmi zrádné jsou např. sušené kousky masa, které se po lehkém navlhčení hodně lepí. Frustraci poznáte tak, že pes přestane, ačkoliv ještě nemá vylízáno, nebo že se pokusí kousky jídla vykousat. V tu chvíli mu podložku vezměte a příště zvolte něco lehčího. Podložku nemusíte plnit celou, stačí i lžíce jogurtu, omáčky nebo medu. Někdy do ní třeba naliji celé syrové vajíčko. Každý pes je jiný a zvládne jinou složitost podložky. Pozorujte svého psa a pořiďte mu ideální podložku právě pro něj (ze začátku budete možná muset trošku testovat). Jednodušší vzory vypadají třeba takto, složitější takto.

Lízání aka zůstaň

Velmi často volím olizování při dogfitness ve chvíli, kdy chci, aby pes nedělal nadbytečné pohyby. Např. Pokud chci, aby pes dával plynule a pomalu hlavu do strany a netančil mi u toho, je lízání naprosto nejlepší způsob navádění. Moje kamarádka mi říkala, že olizování používá u nácviku chůze u nohy.

Pomoct může i ve chvílích, kdy psa upravujete nebo čekáte, až začne působit šampón. Někdy se ty minuty vlečou, ale jakmile je možnost vylizování/olizování, jde všechno lépe a pes je i spokojenější, protože si činnost spojuje s něčím příjemným. Do sprchy můžete zvolit třeba LickiMat UFO nebo Splash.

LickiMat UFO

Lízání jako známka nemoci

Pes se olizuje, aby se čistil. Obzvláště hárající fenky se čistí dost často. Zájem o sebe-hygienu je velmi důležitý. Pokud pes nemá možnost se čistit (po zranění, operaci,…), je potřeba mu pomáhat. Na druhou stranu všeho moc škodí. Pakliže se pes líže tak, že místo zarudne, vypadají chlupy nebo cítíte, že nemůže jen tak přestat, může se jednat o známku bolesti. To by pro vás mělo být varováním a měli byste se poradit s veterinářem.

To samé, pokud pes olizuje nejedlé věci (např. zdi). Vždy je nutné vyloučit zdravotní problém, a pak případně další postup konzultovat s trenérem, který se specializuje na odstraňování problémového chování.

(Více o projevech bolesti zde)

Pes s hlavou v trávě

Lízání aneb pomoc s upřesněním čichu

Pes má funkční tzv. Vomeronazální orgán (nejvíce jej využívají hadi), který pomáhá zachycovat pachy i skrze dutinu ústní. Jednoduše – asi všichni majitelé psů si všimli, že psi obzvláště opatrně a až labužnicky olizují trávu, kterou s největší pravděpodobností počůrala fenka. Je to tedy důležité pro vyhodnocování a poznávání prostředí.

Závěr

Lízání je pro psa přirozenou a nedílnou součástí jeho života, měli bychom mu tedy tuto jeho potřebu dopřát a podporovat. Každá mince má ale dvě strany, proto si dávejte pozor na extrémy. Díky základním znalostem si můžete všimnout problémů v jejich zárodku a začít je zavčasu řešit. Po většinu času se ale jedná o aktivitu velmi příjemnou a uvolňující, takže určitě nemusíte sledovat každé olíznutí.

O autorce – Eliška Šuhaj

Eliška Šuhaj je certifikovanou lektorkou dogfitness (CPCFT) a mezinárodní mentorkou hersenwerku (dle nově vzniklé Hersenwerk Academy). Zabývá se Canine Enrichmentem a absolvovala kurz Enrichment Framework for Behavior Modification Master Class pod vedením autorek knihy Ten NEJ život pro vašeho psa a také prestižní výcvik Dynamic Dog pod Gemmou Hodson. V rámci svého zaměření absolvovala několik workshopů, webinářů a kurzů převážně pod anglickými lektory. Je jednou ze správkyň skupiny Pes a volnočasové aktivity a působí pod spolkem Airebull aktivity. Je majitelkou 3 bulteriérů.

Použitá literatura

  • BENDER, Allie a Emily STRONG. Ten nej život pro vašeho psa: komplexní pohled na to, jak psovi obohatit každodenní život. Přeložil Jana DUŠKOVÁ. Praha: Plot, 2021. ISBN 978-80-7428-405-2.
  • Bekoff, Marc. Unleashing Your Dog: A Field Guide to Giving Your Canine Companion the Best Life Possible. , 2019. Print. ISBN 978-1608685424
  • THE SLOBBER FACE: WHY DO DOGS LIKE TO LICK? [online]. In: . ROCKLIN RANCH VETERINARY HOSPITAL, 2016 [cit. 2022-04-14]. Dostupné z: https://www.rocklinranchvet.com/blog/dogs-like-to-lick/
  • Jacobsonův orgán. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2022-04-14]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jacobson%C5%AFv_org%C3%A1n
  • Mills, D.S.; Demontigny-Bédard, I.; Gruen, M.; Klinck, M.P.; McPeake, K.J.; Barcelos, A.M.; Hewison, L.; Van Haevermaet, H.; Denenberg, S.; Hauser, H.; Koch, C.; Ballantyne, K.; Wilson, C.; Mathkari, C.V.; Pounder, J.; Garcia, E.; Darder, P.; Fatjó, J.; Levine, E. Pain and Problem Behavior in Cats and Dogs. Animals 2020, 10, 318. https://doi.org/10.3390/ani10020318