Co je psí enrichment?

Trocha historie

Začalo to v zoologických zahradách u gibonů. Zvířata měla tenkrát v ZOO opravdu otřesné podmínky. Žili většinou na betonu nebo v malých klecích. Projevovali se u nich známky deprivace a stresu a to přimělo Dr. Hala Markowitze, aby to změnil. Začal měnit výběhy zvířatům tak, aby jim umožňovaly podobně přirozené chování jako ve volné přírodě. Vždy vycházel z vytvořeného etogramu konkrétního zvířecího druhu, který mapoval jeho chování a potřeby v divočině. První jeho obohacenou expozicí byla expozice gibonů, kde vytvořil prales a umožnil gibonům žrát v klenbách stromů. Mělo to veliký úspěch a ZOOlogické zahrady se začaly přetvářet.

Co je enrichment?

Enrichment je v českém překladu obohacení. Je to obohacení života zvířete tak, aby mu prostředí a okolnosti umožňovaly co nejpřirozenější život jako ve volné přírodě. Aby měl lední medvěd ve výběhu vodu a mohl plavat, aby měl jaguár možnost odpočívat na stromě, nebo aby mohly opice šplhat po stromech.

československý ovčák ve vodě

Pes nežije v divočině

Velice důležitý je fakt, že se vychází z přirozeného chování zvířete ve volné přírodě. Zvířata v ZOO mají skoro všechna své druhy ve volné přírodě, ale pes nikoli. Pes není divoký, je domestikovaný už 15 tisíc let a připodobňovat psa k vlkovi nebo jiným psovitým šelmám je už dnes mnohokrát vyvrácený mýtus.

Navíc tu máme mnoho plemen, kdy každé plemeno má své specifické požadavky a geneticky dané chování. Pokud máte kamarády pejskaře, určitě znáte nějakého retrívra, který nevynechá jedinou možnost se vykoupat, borderku, která pase i to, co nemá a nebo bígla, který ohluchne, když zavětří stopu. V enrichmentu vědci vycházejí ze sledování zdivočelých psů, kteří žijí bez zásahu, nebo jen s minimálním zásahem člověka.

Tři psi v přírodě

Canine enrichment je životní styl

Enrichment pro psy není o tom dát psovi jednou za den lízací podložku nebo plnící hračku. Je to o celkovém vnímání potřeb psa, ať už je to jeho pocit bezpečí, veterinární péče, pohyb, senzorická stimulace, obstarávání potravy, možnost volby nebo dalších x věcí. Enrichment vám změní pohled na psa, na jeho potřeby a na jeho život. Začnete se zamýšlet, jestli nemáte na zahradě jedovaté rostliny, jestli mu neklouže podlaha a jestli by nebylo dobré ho před "vyběháním za hračkou" nejdříve rozcvičit.

Jednotlivým aspektům enrichmentu pro psy se budeme věnovat v dalších článcích, které pro vás bude psát, mimo mě, i Eliška Šuhaj, která prošla kurzem canine enrichmentu od autorek knihy Ten nej život pro vašeho psa Allie Bender a Emily Strong.

Pokud se chcete o canine enrichmentu dozvědět víc, určitě doporučuji výše zmiňovanou knihu Ten nej život pro vašeho psa.