Testovali jsme náročnost lízacích podložek

Lízací podložky se vyrábí v různých vzorech.
V některých jídlo ulpívá víc, z některých jde dostat snadno.

Lízací podložka Sodapup Flower power

Čím složitější vzor, tím náročnější lízání

Americká firma SodaPup přišla s velmi líbivými vzory podložek, které ovšem není jednoduché vyprázdnit. V složitých zákrutech a malých prostorách motivu tak zůstávají zbytky jídla a pes moc nemá šanci ho dostat ven. Je pak otázkou, jestli je váš pes trpělivý lízač a lízání ho baví a uspokojuje samo o sobě, nebo je jeho jediný cíl dostat z podložky jídlo.

Důležitý je relax

Dlouhé lízání není nic proti ničemu, ovšem pokud se pes nedostává do frustrace z toho, že žrádlo nejde ven. Ta se pak může projevit například netrpělivým kousáním podložky, nebo hrabáním do podložky. V takovém případě je lepší psovi podložku vzít.

Vždycky ale záleží na míře toho, co váš pes dělá. Pokud si během lízání do podložky zkusí kousnout zubama, nic se neděje. Pokud podložku začne ohlodávat a cupovat, je to čas na přerušení činnosti. Lízání má být pro psa vždycky relax a uklidnění.

Německý ovčák líže lízací podložku Sodapup Honey

Jak poznat, co potřebuje můj pes?

Zkuste mu na zem "kydnout" trochu jogurtu, nebo paštiky a uvidíte, jaký má zájem. Pokud máte strach, že vám sežere i lino, volila bych pro začátek jednodušší podložku, jako je LickiMat Soother nebo Playdate.

Jestli je váš pes na stejném místě i za deset minut a stále líže zem, pravděpodobně to bude vytrvalec a můžete sáhnout po náročnějším vzoru, jako je LickiMat Buddy, nebo Sodapup včelí plástev.

Já jsem zkusila dát Caiře (mojí ovčandě) tři druhy podložek s jogurtem, stopovala jsem jí čas a všímala si jejího chování. Caira moc neřeší, jak rychle žrádlo z podložky dostane a lízá, dokud je co.

  1. LickiMat Buddy

    Pro Cairu celkem jednoduchá podložka, kterou má rychle "v sobě". V podložce zůstalo malinko zbytků. LickiMatky v nezpevněné verzi jsou celkem lehké a při lízání kloužou. Proto doporučuji dát je na koberec, nějaký jiný neklouzavý povrch, nebo na mírně vyvýšené místo ke zdi. Třeba na kyblík, nebo plastovou podnožku atp.

    Pes líže lízací podložku LickiMat Buddy
  2. SodaPup Včelí plástev

    Takhle podložka mě opravdu nadchla. I když je menší, Caiře vydržela 10 minut lízání v kuse. Nezůstává v ní moc zbytků a díky pevnějšímu materiálu tolik neklouže. Navíc se dá po použití hodit do myčky.

    Pes líže lízací podložku SodaPup Honey
  3. SodaPup Flower power

    Tahle lízací podložka je pro fajnšmekry. Osobně bych spíš řekla, že z ní má radost hlavně páníček. Podložka je moc hezká a když si dáte tu práci jí nazdobit, máte krásnou fotku na Instagram. Jen musíte počítat s tím, že váš pes z ní všechno to jídlo pravděpodobně nedostane. Ale na druhou stranu, pokud máte lízače vytrvalce, vydrží fakt dlouho. Caira jí lízala 10 minut a stále by pokračovala, protože tam toho furt bylo dost. Určitě jí ale nedoporučuji pro rychlo-jedlíky.

    Pes líže lízací podložku SodaPup Flower powe

Na závěr srovnání zbytků jídla v podložkách

Nutno podotknout, že menší jazýček by byl možná preciznější. Já mám doma samé velké habány :)

Lízací podložky pro psy

Máte zkušenosti s lízacími podložkami? Budu ráda, když se o ně se mnou podělíte.
Na emailu, nebo Instagramu!

Doufám, že vám článek trochu objasnil a přiblížil lízací podložky a třeba pomůže k výběru :) Pokud si ještě nejste 100% jistí, mrkněte na náš článek "Jak vybrat lízací podložku".