Se psem na paddleboardu

Nedávno jsme s Cairou vyzkoušeli, pro nás, novou vodní aktivitu – paddleboard – a moc nás to bavilo, proto se s vámi musíme podělit o pár tipů. V článku se dozvíte, jak naučit psa na paddleboard šetrně a bez přílišného stresu (pro vás i pro psa).

Co je paddleboard

Zjednodušeně je to prkno, na kterém se můžete plavit vsedě, vkleče nebo ve stoje po vodě. Mimo obyčejné ježdění na něm můžete dělat i různá cvičení včetně stojek, se psem bychom to ale moc nedoporučovali. Většinou narazíte na nafukovací, které jsou o dost praktičtější na převoz, existují ale také pevné. Cenově se pohybují od cca 6 000 Kč, pokud plánujete časté používání, dá se sehnat i mnohem kvalitnější a dražší.

Člověk se psem na paddleboardu

Společně strávený čas i super cvičení

Pokud váš pes nemá panickou hrůzu z vody, může být vyjížďka na paddleboardu skvělou společnou aktivitou. Pokud budete postupovat správně a nebudete na psa tlačit, podpoříte tak vzájemný vztah i jeho sebevědomí. Zároveň se jedná o relativně náročnou aktivitu na balanc a koordinaci, takže psa (i sebe) unavíte jak mentálně, tak fyzicky.

Jak naučit psa na paddleboard

Ideální je začít na suchu – odměňujte za jakýkoliv krok směrem k prknu, netlačte na pilu a dejte psovi čas, ať se s novým předmětem seznámí. Jakmile bude na paddleboardu stát, zkuste s ním procvičit různé pozice – sedni, lehni, vstaň, ale klidně i jiné cviky. Až si budete jistí, že pes je na prkně v pohodě, nemá žádný problém, vykonává cviky s chutí a je si jistý, můžete ho vzít opatrně na vodu.

Dbejte na bezpečnost

Vesta pro psa je fajn nejen proto, že psa "jistí", ale můžete ho za ní také pohodlně vytáhnout na prkno, pokud spadnete do vody, nebo do ní pes sám skočí, potřebuje si odpočinout od plavání atp.

Pes s vestou na paddleboardu
Pes na paddleboardu

První plavba

Důležité je, abyste ho nějakou dobu pouštěli ze břehu, rozhodně ho nevysazujte z vody, navíc pokud zatím tuto aktivitu nezná. Mohl by si jí spojit s negativním zážitkem, zpanikařit a třeba se i bránit. Za to odnaučování vám to pak nestojí.

Vše musí být dobrovolné a pes by měl mít možnost kdykoliv z paddleboardu odejít, takže se ze začátku zdržujte jen v mělké vodě a pozorujte, jak reaguje. Jistější pro něj bude pozice vleže, hlavně pokud je větší. Prkno je vratké a ve stoje bude potřeba větší balanc.

Vyplujte se psem nejdříve, když sedíte, abyste prkno moc nerozhoupali. Pozorujte, jak se cítí. V případě velké nejistoty, stresu nebo dokonce paniky se hned vraťte ke břehu, aby se mohl uvolnit. Jakmile je zas v pohodě, zkuste to znovu a postupujte pomalu.

Do ničeho psa nenuťte

Mějte stále na paměti, že se jedná o společnou zábavnou aktivitu. Váš pes by do ní měl vstupovat dobrovolně a ne jako nucená společnost k vaší zábavě, takže ho do ní určitě netlačte. Paddleboard může být pro psa skvělá obohacující činnost, jak fyzicky, mentálně, tak i v rámci vašeho společného vztahu. Mimo to si procvičíte i svojí fyzičku.

My paddleboardy zatím na e-shopu nemáme, ale na trhu jich je spousta. Třeba v Decathlonu najdete ty levnější už od 6 000 Kč včetně příslušenství. Není to tedy sranda úplně zadarmo, pokud se ale budete o paddleboard starat, vydrží vám dost dlouho.

Označte nás na Instagramu nebo TikToku, jak vás Paddlování baví :)