Jak zpříjemnit psovi "bojanovi" Silvestr

Oslavy Nového roku jsou pro mnohé skvělou kratochvílí a příležitostí ke společenským aktivitám (ehm). Pro spoustu pejskařů je Silvestr spíš večer, který by velmi rádi smazali ze svého kalendáře. I my se mezi ně počítáme a každý rok řešíme primárně, kam se co nejvíc zašít. Máme totiž tři psy, každého úplně jiného, tak se musíme přizpůsobit primárně jim. Níže popisujeme pár tipů, co děláme a co našim psům pomáhá od stresu z ohňostrojů.

Stereotyp a relax

U svých psů volíme činnosti, které znají. Na žádné “brain busters” není prostor. Představte si, že máte strach z pavouků a někdo by po vás chtěl vypočítat matematickou rovnici, když je vedle vás na zdi obří pokoutník. No asi vás to moc nevyklidní. Proto svým psům neděláme žádná překvapení a držíme se činností, se kterými mají zkušenosti.

Přes den každému ze psů postavíme jednoduchý sensory room (jak funguje zjistíte v tomto článku). Uděláme to trochu více chodící, ať je unavíme i fyzicky (s mírou). Zařadíme i nějaký lehčí hlavolam, který bezpečně znají.

Pes by měl být na Silvestr dobře vyspaný a odpočinutý, aby neměl naplněný svůj "stresový kyblíček". Proto nevolíme strategii "vyřídíme je fyzicky, aby spali", ale spíš "dáme jim klidovější režim i den před Silvestrem".

Na nejhorší čas dáme pomůcky dle povahy

Caira bouchání řeší, hodně chodí, je nervozní, malinko se přetáčí. Klec bere jako bezpečné místo, kde si dokáže i lehnout. Pro ní volíme lízací podložku s jednodušším vzorem, např. Sodapup Love. Připravíme jí předem s tekutou náplní, třeba Yoggies omáčkou, a dáme zamrazit, aby déle vydržela. 

Daisy je malinko panikářka, uklidňuje jí lízání, ale zároveň si i ráda kousne. Pro ní vezmeme spíš Sodapup plechovku nebo jinou jednodušší plnící hračku, kterou vylizuje, ale zároveň snese i kousanec. Naplníme paštikou nebo jinou tužší náplní a také zamrazíme. Tady je důležité, aby náplň byla vcelku a nehrozí spolknutí zmrzlých kusů.

Cliff je ten typ psa, který se na rachejtle bude dívat z okna a úplně nejlépe by tu blbost honil. U něj je zabavení spíš bonus než odpoutání pozornosti. Cliffouš zase u hraček ani podložek neleží, ale stojí, a to klidně i 15 minut. Proto odlehčíme předním nohám a naplníme mu podložku s přísavkami (Lickimat UFO nebo Sodapup Duckies, nebo Whales) s tekutou zamraženou náplní a připevníme do úrovně hlavy, třeba na troubu.

Enrichmentové pomůcky můžou pomoct při zvládnutí Silvestra, ale vždy záleží na povaze psa a jak Silvestr zvládá. Ve velkém stresu pes nemusí hračky a žrádlo vůbec vnímat a je lepší zkusit i nějaké kapky, uklidňující prostředky nebo bandáže. 

Upozornění na závěr

Rozhodně nedávejte psům žádné medikamenty a uklidňující prostředky určené pro lidi a podávání podobných věcí (pro psy) VŽDY konzultujte s veterinárním lékařem.

Přejeme vám co nejklidnějšího Silvestra pro vás i vaše parťáky a budeme rádi, když nám třeba na Facebook, nebo Instagram napíšete, jak Silvestra zvládáte a co vám pomáhá.