Novorozenec v rodině. A co teď?

Už je to na spadnutí

Poslední 4 týdny před porodem bývá náročný i přesun z kuchyně do obýváku. Živě si to pamatuji. Každopádně je fajn, doladit pár detailů.

Zaprvé, krmivo.

Pokud krmíte pejska granulemi, předzásobte se na dva až tři měsíce dopředu, to se týká i doplňků, žvýkacích pamlsků, kterými budete pejska zabavovat anebo paštik či konzerv, kterými budete plnit lízací podložky nebo hračky. Pokud krmíte barfem, je fajn si připravit a zamrazit krabičky, aby zvládl nakrmit i někdo jiný, kdo se třeba v poměru maso : kosti : vnitřnosti : ovozel moc nevyzná. Variantou je také, na určitou dobu přejít z barfu na jinou formu krmení a pak se zase k tomu zase vrátit. Například krmivo Yoggies je výbornou alternativou pro barf.

Zadruhé, veterina.

Zkontrolujte, jestli v době šestinedělí nebude procházet vašemu psovi nějaké očkování. Není pohodlné chodit na veterinu s novorozenětem, a bude možná lepší pokusit se to stihnout dřív, než se prcek narodí. Také nechte pejska odčervit nebo koprologicky vyšetřit na parazity.

Zatřetí, pomoc.

Ujistěte se, jestli se během dne najde někdo, kdo vám pejska vyvenčí, nebo naopak vezme mimčo spát do kočárku. Aby se pes necítil odstrčený a neměl tendence žárlit, je fajn najít si pár minut (20-30) denně, kdy budete s ním sama a budete mu moci dát plnou pozornost. Pamatujte, že potřebujete kredity, takže dělejte v ten vymezený čas pouze takové věci, které budou dělat upřímnou radost vám oběma – procházka lesem, trénink triků, drbání…

3..2..1… už je to tady.

Máte novorozence a jak ho teď představit psovi?

Taková klasika, která se doporučuje napříč internetem je přinést psovi očuchat plínku/pyžámko z porodnice. Myslíme si, že toto je velmi oblíbený mýtus. Pejskovi očichání plínky nebo kusu oblečení, které mělo miminko na sobě, nic nedá, naopak ho můžete pěkně zmást. Mimo pach miminka mu totiž dáváte očichat i pach nemocnice, pach krému, šampónu nebo pracího prášku, pach personálu atd. Raději poproste tatínka, aby cestou z porodnice navštívil řeznictví / zverimex a koupil pejskovi něco dobrého.

Pokud nejsou komplikace, do týdne jedete domů a vezete si nového člena rodiny. V žádném případě neseznamujte psa s dítětem tak, že položíte cestovní vajíčko mezi futra dveří.

 

Prostor! To je první, co je potřeba zajistit. Uprostřed místnosti nebo ideálně někde venku na zahradě. Vezměte si děťátko do náručí, nebo jej dejte do náručí partnerovi a přivítejte se s pejskem. Pokud hrozí, že pes bude skákat na člověka držící dítě, dejte ho na vodítko. Osoba s miminkem v náručí bude připravená, se k pejskovi otočit zády, kdyby měl nějaké přehnané reakce. Co ovšem nechceme je nějaké řvaní po psovi, přílišné povelování, nebo jakékoliv trestání psa. Chceme udělat dobrý dojem. Dojem, že mimino je kámoš a proto první okamžiky jsou klíčové. V kapse mějte připravené pamlsky na rozsypání po podlaze nebo trávě. Pes se vyčucháváním zklidní, navíc tím získá příjemnou asociaci právě s příchodem miminka.

Novorozenec v rodině. A co teď?

Tuto strategii – pár pamlsků rozsypaných na podlaze – můžete využít v prvních týdnech například vždy při dávání dítěte do kočárku před procházkou. Vypravit se na procházku bude najednou trvat déle. Už to není pouze o tom, vzít boty a vodítko. A hrstka granulí může zpříjemnit management celého procesu. Pes vám nebude překážet, strkat hlavu do korby kočáru a dá vám to čas se nachystat.

Sžívání bývá náročné a opravdu není důležité zvládat vše a perfektně. Nebuďte rozčarovaní, že se vám najednou změní priority. Je to naprosto v pořádku. Nesnažte se o dokonalost, a i když se to píše všude, pravda je to veliká - co nejvíce odpočívejte. Unavený člověk dělá chyby, má tendence být nespravedlivý, reagovat přehnaně a je to škoda. Než procházku plnou nervů, to raději žádnou, jen vyvenčit a domů.

Nebojte, všechno si nakonec sedne.

Na závěr – nikdy nenechávejte dítě a psa v kontaktu bez dozoru.

Autor článku: Petra Mičánková