Kojenec a batole – na co si dát se psem pozor?

Kojenec a batole

Děťátko ležící nebývá pro psa nikterak zajímavé. Při dodržení pár základních pravidel nehrozí ze strany pejska žádné nebezpečí – miminko totiž nikdy nenecháváme v přímém kontaktu se psem.

Pravidlo číslo jedna

Pokud jste to ještě neudělali, nastudujte si celá domácnost psí řeč těla. Existuje spousta srozumitelných článků i knížek o tom, jak s námi psi komunikují. A znalost těchto signálů v rodinách je stále až zoufale nízká a přitom tolik důležitá. Mrkněte na naší knihovničku, máme tam spoustu skvělých knížek. Obzvlášť doporučujeme příručku Psí řeč, je krátká, za odpoledne jí přelouskáte, ale čerpat z ní budete velmi dlouho.

Pravidlo číslo dva

Vymezte místa, která budou jenom pejskova (pelech, psí křeslo, určitá část gauče) a která budou jenom miminka (hrací dečka nebo koberec, postel) a toto rozdělení striktně dodržujte. Během toho, co se věnujete miminku třeba právě na zmiňované hrací dečce, mějte u sebe připravených pár pamlsků/granulí a průběžně odměňte psa za to, že leží v klidu na svém místě. Z jeho místa vytvoříte tzv. zónu odměn, ve které se bude cítit dobře. Nikdy nepokládejte dítě do psího pelechu a ani k ležícímu psovi pro „hezkou fotku“.

Zatřetí

Pro společné chvilky využívejte Metodu jedné nohy. Vypadá to tak, že mezi miminko a psa natáhnete svoji nohu a vytvoříte tím bariéru – čili prostor rozdělíte na dvě části – jednu část, kde bude pes a tu druhou s dítětem.  Pejskové s bariérami umí velmi dobře a intuitivně pracovat, ostatně sami je využívají často například v komunikaci s druhým psem nebo cizím člověkem.

Rada čtyři

Odpočinek na nerušeném místě. Dokud se miminko nebatolí, psi se necítí nijak ohrožení, ale počítejte s tím, že dětský pláč může ovlivnit chování psa. Muže být více unavený a také nervózní, rodiče přirozeně také znervózní, takže emoce člověka ještě více potvrdí psovi informaci, že tato situace není komfortní. Psi, kteří sdílí domácnost s novorozencem, mnohem více odpočívají a mnohem více ocení střídavou izolaci.

 

 

Zapáté

Ráda bych zde upozornila na jeden fenomén, který se s příchodem miminka do rodiny pojí a může trošku zkomplikovat domácnost. Je-li maminka také majitelkou psa (pořídila si ho, krmí ho, cvičí ho, venčí ho nejčastěji) a je-li pes s dobře vyvinutým hlídacím instinktem (nejčastěji ovčáci), přijme čtyřnožec miminko velmi snadno pod svou ochranu a může začít velmi nepříjemně hlídat dítě/ kočárek před dalšími členy rodiny. V praxi to pak může vypadat všelijak: buď pes se „pouze“ motá ostatním členům pod nohy a věčně někde překáží – tedy – snaží se blokovat svým tělem „cizince“ od maminky s dítětem nebo začne přibližující se osobu frontálně vyštěkávat, atd. Těch způsobů je hodně a odkazuji se tak zpátky na radu číslo jedna. Nicméně jak s tím pracovat? Nenechávejte to na psovi. Pokud jste majitelka a zároveň maminka, váš pes z vás musí cítit, že vy to máte pod kontrolou. Takže například, berte s sebou členy rodiny na procházky, dejte doprovodu zřetelně kočárek do ruky a vy si vezměte vodítko. Doma – při příchodu třetí osoby do místnosti, kde jste vy, pes a vaše miminko se zvedněte, odměňte psa za klid a v momentech, kdy leží nebo sbírá hrstku rozsypaných pamlsků z podlahy, jděte naproti návštěvě a podejte mu miminko do náručí pochovat. Stačí jen na pár vteřin. Jinak řečeno: jděte za návštěvou první vy, ne naopak. Tím dáte psovi najevo, že je vše v pořádku. A u toho procesu mluvte. Osoby, které spolu komunikují jsou mnohem méně podezřelé. Toto pravidlo se může zdát takové krkolomné a náročné na management, ale nebude navěky a za ten výsledek to stojí.

BATOLE

Týdny ubíhají a pravidla platí stále stejná, jen se vám to ležící miminko začíná pomalu rozpohybovávat. Tato fáze bohužel nevede k úlevám na pravidlech ale spíše k ještě přísnějšímu dodržování. Dětské pohyby jsou velmi nekoordinované, psovi mohou být nepříjemné, nedokáže se v nich zorientovat, a proto se může snadno dostat do stavu FFF (fight, flight, freeze) přičemž flight – tedy stav „UTEČ z nebezpečí“ je ta nejlepší varianta. Nicméně úkolem dospělé osoby je, aby se pes do toho stavu vůbec nedostal. Každé takové škobrtnutí je zásah do vztahu psa a dítěte a ubírá na důvěře.

Kojenec a batole – na co si dát se psem pozor?

Společné aktivity provádějte na otevřených placech, či ve velkých místnostech. Zkrátka aby byl okolo vás dostatek prostoru. Pokud cítíte, že někdo z vás tří nemá dobrý den, izolujte se a psa nechte odpočívat. Až děťátko usne, pověnujete se psovi s mnohem lepší náladou.

Každé období vývoje dítěte s sebou nese nové výzvy, ale i radosti. Čím jsou děti starší, tím více společných her se pro ně a pejska dá vymyslet. Chce to jen přečkat první rok, kdy je to čistě v režii vás – dospělých.

Autor článku: Petra Mičánková