Jak připravit psa na nového dvounožce v rodině?

Přibude dvounožec, a co teď?

Hlavně žádnou paniku, příchod miminka do rodiny se psem bývá zpravidla bez komplikací. Novorozenci nebývají pro psy nijak extra zajímaví a většinu času tráví v bezpečných prostorech (náruč dospělého, kočárek, postýlka), díky kterým jsou psům v podstatě nedostupní. A zbytek se časem vyladí, ale o tom zase jindy.

Když se žena dozví, že bude maminkou, má ona i její partner ještě pořád hodně měsíců na to, aby dotrénovali s pejskem to, co není spolehlivé. Za osm měsíců se úplně v pohodě dá naučit příjemná chůze na vodítku bez tahání nebo například klid v ohrádce/kleci. Toto jsou zrovna dvě velmi důležité dovednosti, které s příchodem dítěte na sto procent využijete. A je výborný nápad začít s tréninkem již v těhotenství než až potom s miminkem. Pokud máte štěně, psa puberťáka, nebo psa náročnějšího, který potřebuje víc času na trénink a na přenášení tréninku do reálného prostředí, o to dřív je doporučováno začít.

Jak připravit psa na nového dvounožce v rodině?

VENKU

Chůze na prověšeném vodítku je náročné komplexní chování a chce to ze strany psovoda notnou dávku trpělivosti a taky důslednosti. Pokusíme se konkrétně na toto téma v dohledné době napsat také článek, ale pokud máte pocit, že slušná chůze na vodítku je vaše Achillova pata, obraťte se na trenéra v okolí, jistě vám pomůže. Chůze s připnutým psem je ve městech upravována vyhláškami a bude dobré pro vás i psa, když taková procházka – byť na vodítku – bude natrénovaná a pohodová.

Další tipy k procházkám: najděte si trasy, které budou příjemné jak pro psa, tak i pro kočárek, místa, kde je možné na chvilku pejska třeba uvolnit. Hledejte prostředí, které nebude náročné na vaši pozornost a nebude zde potřeba psa neustále povelovat. S miminkem přijdou dny, které budou někdy náročnější než jiné a je fajn mít vytipované místo, kam si jít odpočinout.

Jak připravit psa na nového dvounožce v rodině?

V rámci tréninku začněte brát prázdný kočárek na procházky s vámi. Naučíte se, jak zacházet s vodítkem, aby se nepletlo, můžete začít učit chodit pejska vedle kočárku a třeba zjistíte, jestli je ona trasa doopravdy vhodná pro kombinaci pes a kočár. Naopak pokud máte v plánu nosit miminko v šátku nebo nosítku, vybírejte trasy takové, které budou bezpečné i třeba v zimě. Kočárek i nosítko mají každý své nesporné výhody. Kočárek můžete použít jako bariéru, miminko je v bezpečí v případě nějakého vašeho uklouznutím, lze ho se spícím miminkem zaparkovat a vedle si s pejskem bez omezení pocvičit. S nosítkem ale máte volné ruce, práce s vodítkem je příjemnější, dostanete se všude.

Další dovedností, kterou můžete začít trénovat s pejskem ještě před příchodem miminka, je úvaz a odložení. A takovou třešničkou na dortu je přivolání na gesto nebo nějaký tichý povel nebo zamlaskání.

DOMA

Pejsek potřebuje vyhradit místo, které bude jeho bezpečným útočištěm. Aby pro něj nebylo najednou těch změn příliš, je fér, naučit ho na klícku/kennelku/ohrádku s pelechem ještě v těhotenství. Existují klecové hry. Ty nám zajistí, že pes bude svůj prostor milovat, bude se do něj těšit a nebude to pro něj trest. Příchod miminka znamená shon a spoustu změn v domácnosti. Jakmile najede rodina na nějaký režim, tak to většinou nebývá na dlouho a zase se to mění. Miminka často brečí, a nejen rodiče, ale i psi v domácnosti bývají unavenější než předtím. Nechte je odpočívat, pokud to potřebují a naučte je odpočívat předem.

Jak připravit psa na nového dvounožce v rodině?

Pokud s vámi spí pes v posteli, promyslete si, zda budete chtít, aby s vámi postel sdílel i po narození dítěte. Většina novopečených rodičů najednou psa v posteli nechce, když tam spí mimino. Změňte tento zvyk také zavčasu.

Oddělovat psy a děti je základ. Obecně platí, že psa a dítě nikdy nenechám spolu samotné bez dozoru. I na tyto opatření sebe a psa můžete připravit ještě, než se to narodí. Pořiďte a instalujte ohrádky a zábrany do dveří, mějte vždycky dva prostory, ve kterém muže být jedno oddělené od druhého.

Poslední věc, která by měla být zmíněna je, že je dobrý nápad představit pejskovi zvuky miminka. Existují dostupné databáze zvuků novorozenců v .mp3, ty můžete pejskovi pustit. Během toho se chovejte standardně, pozorujte řeč psího těla, pokud by vykazoval známky stresu, poraďte se s trenérem, jak tyto reakce přetvořit.

CO POŘÍDIT DO VÝBAVIČKY

K seznamu nákupu pro miminko připište také pár maličkostí pro vašeho psa jako jsou interaktivní hračky a lízací podložky. Uvolňovat a relaxovat bude za pár měsíců-týdnů-dní potřeba a paštikou nebo konzervou opatlaná hračka/podložka je osvědčený tip.

Yoggies Vařená potrava

Skvělá varianta pro plnění lízacích podložek a interaktivních hraček. Zároveň je kompletním krmivem, takže vašemu psovi můžete nahradit krmnou dávku.

Sodapup Honeypot

Jednoduchá plnící hračka pro psy. Má velký otvor, takže je vhodná pro většinu psů. Doporučujeme naplnit konzervou nebo třeba vařenou potravou pro maximální efekt.

Sodapup Honey lízací podložka

Podložka s jednodušším vzorem, ideální jako první zkušenost s těmito produkty. Můžete jí v pohodě dát do myčky. Doporučujeme plnit omáčkou, jogurtem nebo třeba vajíčkem.

Sodapup motýl

Extrémně tvrdá kousací hračka z nylonu. Můžete jí pomazat třeba arašídovým máslem nebo konzervou, pes jí bude olizovat a následně okusovat. Tím si posílí žvýkací svaly a vyčistí zuby.

Autor článku: Petra Mičánková